Vitaminen zijn levensbelangrijk voor de mens, maar kunnen niet door het lichaam zelf geproduceerd worden en moeten derhalve via de voeding worden opgenomen.   Een vitaminentekort uit zich pas na langere tijd, omdat het lichaam in staat is om vitaminen voor korte tijd op te slaan en ze weer af te geven, als de aanvoer van buitenaf niet meer toereikend is.  Zodoende treden er meestal pas na geruime tijd specifieke deficiëntieverschijnselen op.  Geïrriteerdheid, gebrek aan eetlust of voortdurende vermoeidheid worden vaak te snel toegeschreven aan de leeftijd en niet herkend als signalen van een vitaminentekort.  Vooral oudere mensen lijden vaak aan een tekort aan B-vitaminen.

De B-vitaminen stimuleren een hele serie biologische processen, bevorderen de celstofwisseling en ondersteunen de informatieoverdracht tussen de zenuwcellen.

De vitaminen van de B-groep zijn onontbeerlijk voor talrijke funkties in het menselijk lichaam.  Hun uitwerking komt vooral goed uit in het snelle herstel dat zij bewerkstelligen in geval van energieverlies, zenuwpijnen, chronische rug- en maagpijn en bij de ondersteuning van het zenuwstelsel van de hersenen.

 

Werking en deficiëntieverschijnselen van de B-vitaminen

 

Belangrijk voor:

Deficiëntieverschijnselen:

Vitamine B1

geleiding van zenuwprikkels, funktioneren van het zenuwstelsel, koolhydraatstofwisseling

zenuwafwijkingen, gebrek aan eetlust, vermoeidheid, geheugen- en koncentratieproblemen, prikkelbaarheid

Vitamine B2

energieproduktie, gezichtsvermogen, aanmaak van voedingsstoffen, gezonde huid

droge, ontstoken huid, overgevoeligheid voor licht

Vitamine B3

vet- en energiestofwisseling, afbraak van giftige stoffen, immuniteit

zenuwbeschadigingen, huidallergieën

Vitamine B6

eiwit- en zenuwstofwisseling,
vorming van huid, bloed en anti-lichaampjes

gebrek aan eetlust, zenuwontstekingen

Vitamine B9

vorming van hormonen en bloed

bloedarmoede, huidontstekingen, haargroei-afwijkingen

Vitamine B12

vorming van bloed, opbouw van zenuwomhulsel

ruggemergaandoeningen, bloedarmoede, problemen met de leverstofwisseling

 

 

 

© 2007 www.4natur.com - De inhoud van deze website is alleen ter informatie en is niet bedoeld tot vervanging van het advies van uw eigen doctor of andere medische deskundigen. De inhoud is gebaseerd op zowel wetenschappelijke studies als ook op traditionele gebruiken en ervaringen welke niet wetenschappelijk gegrond zijn. U dient deze informatie niet te gebruiken voor het stellen van een diagnose noch voor het behandelen van gezondheidsproblemen of ziektes.
Vitamine B
Print
deutsch english español dutch